Virkattu tiskirätti + OHJE

Virkattu tiskirätti + OHJE

Tämän päivän suunta on selkeästi kohti kestävää kehitystä ja ekologisuutta. Tämän ajattelun voi hyvin siirtää myös keittiöön. Miksi ostaa kertakäyttöisiä (rumia) luutuja, kun voi tehdä itse kestävän ja pestävän tiskirätin omalla lempivärillään?

Kuvan tiskirätit olen virkannut mallilla, jonka nimeä tai alkuperää en tiedä. Vuosia sitten selasin Pinterestiä, sieltä löysin ihana virkatun repun jossa oli kaunis virkkausmalli. Suurensin kuvaa tarpeeksi ja aloin laskemaan silmukoita. Tein, purin, tein, purin, varmaan sata kertaa! Lopulta onnistui, liekö yhtään kuvan kanssa samanlainen, mutta omaa silmää lopputulos viehätti.
Ohjetta tähän on kyselty ja pitkään. Pitäähän sitä tekijällä omat salaisuutensa olla, mutta nyt murruin painostuksen alla. On vaikea olla töissä lankakaupassa, tehdä mallikappaleita ja testailla lankoja, jos ei voi ohjetta jakaa asiakkaan kanssa.


Tiskirätti a là Katja

Tarvikkeet: 

Yhdestä kerästä saat 3 pienempää tiskirättiä.Tee aloitussilmukka ja virkkaa 58 ketjusilmukkaa.

Mikäli haluat tehdä isomman, virkkaa viidellä jaollinen määrä silmuita + 3 silmukkaa.

Virkkaa koukusta laskien kolmanteen silmukkaan kaksi pylvästä.
Virkkaa pylväsryhmästä laskien viidenteen silmukkaan kiinteä silmukka ja siihen kolme ketjusilmukkaa. Virkkaa samaan silmukkaan vielä 3 pylvästä. Toista tätä kerros loppuun.Kun tulet viiden silmukan päähän ketjusilmukkaketjun päätä, virkkaa viimeiseen ketjusilmukkaan kiinteä silmukka ja neljä ketjusilmukkaa. Käännä työ.Virkkaa 4 ktjs juureen 2 pylvästä. Hyppää edellisen kerroksen 3 pylvään ohi ketjusilmukka"lenkkiin", virkkaa siihen kiinteä silmukka ja 3 ktjs. Virkkaa samaan ketjusilmukkalenkkiin vielä 3 pylvästä. 
Jatka näin kerros loppuun.

Virkkaa viimeiseen ketjusilmukkalenkkiin kiinteä silmukka, 4 ketjusilmukkaa, käännä työ ja jatka kuten edellinen kerros.


Virkkaa korkeutta niin paljon kuin haluat.


Työn viimeinen kerros:

Siirry viimeiselle kierrokselle kuten aiemmin, virkkaa 4 ketjusilmukkaa, virkkaa sen juureen kaksi pylvästä. Virkkaa seuraavaan ketjusilmukkalenkkiin kiinteäsilmukka.

Jotta reunasta saadaan tasainen, virkataan viimeinen kerros vähän eri tavalla.


Virkkaa kolme ketjusilmukkaa tällä kertaa v-kuvion juureen (virkkuukoukun osoittama kohta alla olevassa kuvassa). Näin v-muotoinen kolo tasoittuu viuhkamaisesti asettuvilla pylväillä. Jatka kerros loppuun virkkaamalla kiinteäsilmukka ketjusilmukkalenkkiin ja virkkaamalla 3 pylvästä v-kuvion juureen.
Lopussa katkaise lanka ja vedä silmukan läpi.


Ja näistähän ei saa tarpeekseen, joten pitää tehdä yksi jokaista väriä.


Vinkki! Virkkaa aloistusketjuun enemmän ketjusilmukoita ja virkkaa yksi iso liina. Tätä voit käyttää tiskipöydällä esim. astioiden kuivauksessa alustana tai pöytäliinana.


Bambu-puuvilla -lanka on ihana lanka kesäneuleisiin sen keveyden ja viileyden takia. Sen takia siinä on pesuohjeena 30 asteen hienopesu. Tiskirättejä tehdessä liina jää helposti haisemaan alhaisessa pesulämpötilassa. Lankasataman testiryhmä testasi tiskirätin pesua 60 asteessa. Kuumemmassa pesussa hävisi hajut eikä tiskirätti kokenut sen suurempia koko- tai laatumuutoksia.
Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.